Fem les Primàries amb més participació de la història!

Equip Primàries Barcelona

El proper dissabte 7 de març a la 2na Convenció General de Primàries Catalunya es decidirà si Primàries ha de presentar candidatura a les eleccions al Parlament i es votaran les esmenes per aprovar el reglament electoral. (Si ets elector de Primàries encara pots registrar-te per venir a votar a la convenció fent click aquí.)

Les esmenes, que es debatran a la convenció, fruit de les aportacions dels electors que les han estat treballant, incideixen principalment en dos punts clau que poden condicionar el futur immediat de Primàries Catalunya pel que fa a la participació i a la independència respecte dels partits polítics.

Els voluntaris de Primàries Barcelona t’expliquem quines seran les esmenes clau i anunciem quin serà el sentit del nostre vot en les esmenes perquè puguem fer les primàries amb més participació de la història de Catalunya!

Fem les Primàries amb més participació de la història!

L’assemblea de voluntaris de Primàries Barcelona, reunida per analitzar la versió preeliminar del reglament, proposa donar suport a les següents votacions i grups d’esmenes:

1. Votar SÍ a presentar candidatura al Parlament

2. Simplificar els 135 districtes electorals arbitraris

3. Eliminació de la mesa de negociació (TPO) que podria cedir el control de Primàries als partits

1. Votar SÍ a presentar candidatura al Parlament

És imprescindible que Primàries Catalunya presenti candidatura al Parlament per aplicar el mandat de l’1-O. Això només es pot aconseguir amb una alternativa electoral que superi l’actual cul-de-sac institucional. Una alternativa que basem en una rendició de comptes permanent als ciutadans i que també obligui als partits que han desautoritzat el resultat del referèndum del 2017 i a més, pacten amb qui ha aprovat el 155 com a represàlia.

2. Simplificar els 135 “districtes electorals” arbitraris

A la versió provisional del reglament es proposa la creació de 135 districtes electorals que representaran una porció arbitrària del territori que contindrà uns 40.000 habitants. Aquests districtes estan definits de forma arbitrària: de vegades aquests districtes es corresponen amb una part d’un municipi, de vegades amb un grup de municipis, de vegades amb una comarca… La complexitat d’aquesta segmentació territorial fa que fins al moment ni tan sols s’hagi pogut presentar un mapa de la proposta.

La implantació dels 135 districtes no es correspon amb cap divisió administrativa coneguda i significaria a la pràctica celebrar 135 votacions, mesura que sobrepassa l’actual capacitat tècnica i humana de Primàries. Aquest sistema té sentit en països com el Regne Unit o els Estats Units, on els districtes estan definits pel reglament electoral i les lleis del país. No és el cas de Catalunya. Enfrontem un elevat risc que molts districtes quedin sense candidats que els representin i que això generi un descrèdit de les Primàries.

Donarem suport a les esmenes que proposin simplificar els districtes en les 4 circumscripcions electorals (Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona) o bé reduir els districtes electorals de 135 a 42, corresponent amb les 42 comarques catalanes. D’aquesta manera facilitarem la comprensió d’un sistema de tria de candidats que a molta gent encara li resulta nou i la gestió tècnica de cada elecció perquè siguin les primàries amb més participació de la història del país.

3. Eliminació de la mesa de negociació (TPO) que podria cedir el control de Primàries als partits

El reglament provisional preveu la constitució d’una mesa de negociació de Primàries amb partits anomenada TPO (Taula de Política Oberta) que podrà incidir “en qualsevol aspecte del procés de primàries, inclòs el present Reglament”. La TPO obre la porta que actors externs tinguin el mateix poder de decisió sobre Primàries que els propis electors, podent arribar decisions preses per majoria a posteriori, incloent posar el moviment al servei d’interessos de tercers.

Donarem suport a aquelles esmenes que proposin eliminar aquesta taula o en treure-li la facultat que d’altres organitzacions se n’aprofitin per fer-se amb el control de Primàries Catalunya.